+90 850 733 1984                EN

Anasayfa Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları Üniversite Tercihi Yapacak Adayları Uyardı!

2 milyonu aşkın adayın ter döktüğü YKS sonuçları 17 Temmuz 2019 tarihinde açıklandı. Sınav stresini atlatan ve sonuçlarını öğrenen adaylar için 23 - 29 Temmuz tarihleri arasında zorlu bir tercih dönemi olacak. Nesibe Aydın Okulları eğitim uzmanları, adayların kariyer hedeflerine uygun, doğru üniversiteyi ve bölümü seçmesinin en az üniversite sınavında gösterilen başarı kadar önemli olduğunu belirttiler.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da adayların dikkat etmeleri gereken en önemli konu; tercihler için çok yüksek ücretler talep eden kişi veya kuruluşların tuzağına düşmemeleridir. Adaylar ÖSYM sitesinde yayınlanan “2019 Yükseköğretim Programları ve Kontenjan Kılavuzu”ndan destek alarak tercihlerini kendileri yapabilirler.

Nesibe Aydın Okulları eğitim uzmanları, tercih döneminde adayların dikkat etmesi gereken 5 önemli faktörü şöyle sıraladı:

1. TERCİHLER SIRALANIRKEN; ilgili bölüme, 2018’de, ilgili puan türündeki sıralamaya göre, en son kaçıncı öğrencinin yerleştiği dikkate alınmalıdır.

Adaylar, tercih etmek istedikleri üniversite ve bölümlerine, 2018’de en son kaçıncı öğrencinin yerleştiğini, ÖSYM’nin sitesinde yayınlanan “2019 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nu inceleyerek ulaşabilirler.

2. Adaylar, tercihlerini belirlerken, tercih yapacakları puan türü ile ilgili başarı sıralamasını dikkate almalıdır. Bunu yaparken, MF öğrencileri kendi başarı sıralamasının %50’si kadar; TM ve TS öğrencileri de kendi başarı sıralamasının % 65’i kadar daha yukarıdan başlayarak tercihlerini sıralayabilirler. Tercih sıralaması yapılırken, adayın elde ettiği başarı sıralamasından daha yukarıda olan 7 – 8 veya daha fazla yükseköğretim programı yazılabilir. (Örneğin; başarı sıralaması 10000. sıra olan, MF öğrencileri 5000. sıradan; TM ve TS öğrencileri ise 3500. sıradan başlayarak tercihlerini yapabilirler.) Adaylar, eğer bu yıl mutlaka yerleşmek istiyorlarsa, kendi başarı sıralamalarının %100’ü kadar daha aşağı inmelidirler. (Örneğin; başarı sıralaması 20000. sıra olan aday, tercihlerini yazarken 40000. sıraya kadar inmelidir.)

3. Sonradan pişman olacağınız yerleri asla tercih etmeyin! Adaylar, garanti olsun diye en sona yazacakları bölüm de dahil olmak üzere, her bir tercihi için kendilerine “burası olursa burada okuyabilir miyim?” diye mutlaka sormalı ve iyice düşünerek karar vermelidirler. Çünkü adaylar, ÖSYM tarafından yerleştirildikleri bölümde okumak istemez ve sonraki yıl tekrar sınava girmek isterlerse, o bölüme kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da seneye girecekleri sınavda, okul puanının yarısı kadar bir puan kaybına uğrarlar.

4. Adayların en çok istediği bölümü birinci tercihine yazmasının avantajı var mıdır? Yerleştirmede öncelik, puanı ya da sıralaması yüksek olanındır. Örneğin; başarı sıralaması 7000 olan Yeşim’in 9. sıraya yazdığı bölümü, başarı sıralaması 7001 olan Mehmet, 1. sıraya yazmışsa, o bölüme yerleşme önceliği Mehmet’in değil, Yeşim’indir.

5. Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları, Eşit Ağırlık ve Sözel öğrencileri için ÖNEMLİ BİR KONUYA dikkat çektiler;

a) AYT’ye giren her sayısal öğrencinin Matematik alanında 0.5 net yapması durumunda, Eşit Ağırlık puanı da hesaplanmıştır. Bu nedenle, Eşit Ağırlık öğrencilerinin sıralamasında sayısal öğrenciler de bulunacağından, Eşit Ağırlık Puan sıralamaları daha gerilerde seyredecektir. Bu nedenle, sıralamanızı öğrendiğinizde moralinizi bozmayın, sonuçta sayısal öğrencileri genelde kendi alanlarından tercih yaparak aradan çekileceklerdir.

b) AYT’ye giren her Eşit Ağırlık öğrencisinin Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal 1 alanında 0.5 net yapması durumunda, Sözel puanı da hesaplanmıştır. Bu nedenle, Sözel öğrencilerinin sıralamasında Eşit Ağırlık öğrencisi de bulunacağından, Sözel Puanlara göre sıralamalar daha gerilerde seyredecektir. Sonuçta, eşit ağırlık öğrencileri genelde kendi alanlarından tercih yaparak aradan çekileceklerdir.

* Bu nedenlerden dolayı gerek Eşit Ağırlık ve gerekse Sözel tercih yapacak adaylar, sıralamaları çok geride olsa bile “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” ndan ilgili bölümün 2018’deki sıralamasını mutlaka incelemelidir.

Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları ayrıca, üniversite ve bölüm tercihleri yapılırken, adayların hayatlarındaki en önemli kararlardan birini verdiğini, bu süreçte ailelerin belirleyici değil, yol gösterici olmaları gerektiğinin altını özellikle çiziyorlar.

Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları

18 Temmuz 2019 Perşembe